6.7.12

MARTORELLES, PROBLEMES D'IDENTITAT

Aquests dies s'està parlant molt d'unificar municipis per optimitzar recursos. Ja coneixeu a en Joan Sanjuan. Crec que aquest article seu publicat al Contrapunt és molt interessant.
Podeu llegir-lo clicant AQUI
-

11 comentaris:

Anònim ha dit...

No puc estar més en contra de l'article d'en Joan Sanjuan. Els dos municipis porten més de 80 any segregats l'un d'altre, temps més què suficient per crear una pròpia identitat. Si pregunteu a Santa Maria si senten Martorelles com a seva ja us avanço la resposta: no; si els hi pregunteu si es volen fusionar amb aquesta la resposta també serà que no.
Quan diu "Santa Maria de Martorelles té una història sense present, Martorelles viu un present sense història" no sé exactament quin és el present que viu Martorelles: el del polígon industrial mort?, el que va deixar perdre el CAP, la escola de música i l'institut?, el que no té fibra òptica (Santa Maria en té des de fa 3 anys)?, el que no té un pla d'emprenedors per sortir de la crisi (Santa Maria en té un amb Sant Fost)?. Martorelles, amb tots els respectes, és un cementiri d'elefants, amb un índex d'atur que supera àmpliament al de Santa Maria. Pot ser ens seria més profitós fusionar-nos amb Sant Fost...
També diu que no ens mereixem (perquè segons ell no podem mantenir), una escola pròpia, ni un poliesportiu ni, fins i tot, el bibliobus. Tot plegat ho trobo lamentable.
Som un poble rural, però no un poble de tontos i, si un dia li ve de gust, faci una visita als centres esmentats i desprès ens explica el seu estat.
Tampoc no entenc com ens explica, d'una banda, que l' esgarrifen aquestes divisions administratives artificials i que les solucions a tots els nostres problemes és fusionar els municipis i, per l'altra, (explicada a altres articles de l'autor) ens diu que la solució universal és la segregació de Catalunya d'Espanya.
Quina paradoxa, senyor Sanjuan!!

Un veí de Santa Maria

Anònim ha dit...

Sóc una dóna de 40 anys de Martorelles i opino que la unió dels municipis és bo, sense treure l'entitat pròpia de cada municipi, Santa Maria Martorelles i Sant Fost sempre hem de conviure, no ens toca un altre. Ni un és millor que l'altre, el que sí és lògic que es comparteixin serveis mancomunant-los. A mi em sembla que mai es tancarà el cementiri de Santa Maria de Martorelles, una altra cosa és que no s'amplïi per manca d'espai, i que el nou cementiri de Martorelles es compartirà a Santa Maria, ho trobo normal. El que no hauríem d'entrar és en posar en perill les relacions municipals. Ja n'hi ha prou amb el que està caient. La unió de tots sempre fa la força davant de les administracions autonòmiques i centrals, la divisió sempre afavoreix als més forts, i els que paguem: els de sota, els ciutadans. Tenir història és tenir memòria, patrimoni històric i cultural.

Adolf ha dit...

Dubto que aquest anònim sàpiga els motius de la segregació l'any 1924, llavors perquè la justifica si no sap d'on ve?
Pot semblar que Sta. Mª té millor qualitat de vida que Martorelles -al menys en quan a paisatge i urbanisme-, però a expenses de la manca de serveis públics i privats: el CAP, L'Institut, comerços amb preus i serveis bons, entitat bancària, piscina, quiosc/llibreria, llocs de treball per no desplaçar-se (i contaminar) ...
Sta Mª, és un municipi molt depenent dels pobles veïns, més aviat diria que és un poble dormitori. Si realment pensa vostè que seria millor agregar-se amb Sant Fost, si recomano que ho comuniqui al seu alcalde Sr. J. Trapero. L'Ajuntament veí està desesperadament ansiós per unir-se amb vostès. Jo no, preferiria fer-ho amb Martorelles, com a suggerit l'alcalde de Sta Mª en més d'una ocasió.
L'article d'en Sanjuan posa de manifest una realitat històrica i actual.

Roger Candela ha dit...

Benvolgut Anònim. Cert és que si Martorelles no te història és per que o bé l'ha destruït (Can Camp, Ajuntament antic) i el poc que en cara té està en molt males condicions (Carrencà,escoles Montserrat)i que quan s'hi fan millores hi ha gent que encara es queixa, simplement perquè no s'hi fa el que a ells els agrada (llegir aquest blog. Però també és cert que Santa Maria té un patrimoni que no pot ni protegir 8no és ni propietaria del solar de l'Ajuntament) i en aquests moments puc constatar que tant administrativament com socialment es vetlla pel patrimoni.

Estic d'acord amb tu de que el millor seria fusionar els tres pobles, i que això no es fa per manca d'alguns polítics i persones. Però Santa Maria potser te un pla d'ocupació però no te la capacitat de fer-ho, i de crear cap tipus d'indústria, mentre que Martorelles està treballat-hi molt activament. També em sembla una barbaritat comparar-ho amb les relacions Catalunya Espanya. Catalunya és viable econòmicament, Santa Maria no.

Anònim ha dit...

Senyor Candela,
Els motius de la segregació de l'any 1924 els conec perfectament, perquè la meva família ja vivia en Martorelles en aquells anys.
La seva família també?, que vol, explicar-me la meva història?, vostè què és, un pseudo-historiador?
No dubti i primer pregunti, senyor Candela.


Un veí de Santa Maria

PD

Si algú està interessat en conèixer els motius de la segregació, en Joan Sanjuan els explica amb tota mena de detalls al següent enllaç:

http://joansanjuanesquirol.webnode.es/news/la-segregacio-de-martorelles/

Anònim ha dit...

Ja sembleu tots els centralistes del PP. Penseu que la solució és la fusio de pobles. La solució es marxar d'Espanya d'una vegada però hi ha massa covards i massa interessos polítics.

Anònim ha dit...

A veure, jo penso que es una tonteria que hi hagin 2 municipis. Estaria bé fer una consulta popular perquè la gent opinés, al menys coneixeriem què en pensen els habitants dels dos pobles

Adolf ha dit...

Evidentment que tot això passaria per una consulta popular dels dos pobles.
La por a perdre identitat dels de Dalt és per manca d'informació, no vull creure que per mala fe.
No acceptaria que el poble de Dalt o Martorelles de Dalt, no hagués de tenir representació política a través d'un Consell del Poble o Ajuntament de Barri sorgit dels resultats del col·legi electoral. Però això depèn de com ho digui la llei en aquests casos.

Anònim ha dit...

En les pròximes eleccions ja sé a qui no penso votar...

Anònim ha dit...

Creo que el señor Sanjuan no ha estado muy acertado cuando se mofa del bibliobus que sube a Santa Maria todos los viernes.
Sin este servicio, muchas personas no tendrían acceso a la lectura ni a la cultura.
¿Cómo se desplazaran las personas mayores hasta la biblioteca más próxima?
Se me hace extraño que el señor Sanjuan haya cometido este error teniendo en cuenta su estrecha vinculación con la biblioteca de Martorelles.

Anònim ha dit...

Això de la fusió caurà com fruita madura per si sola. La situació econòmica empitjorarà i ni l'estat central ni la Generalitat ni els ajuntaments tindran recursos per finançar els serveis més bàsics. Actualment ja totes les administracions tenen seriosos problemes fins i tot per pagar les nòmines ,les organitzacions econòmiques internacionals auguren per Espanya creixement de l'atur i empitjorament de la crisi pel 2013, l'augment dels impostos seguirà escanyant l'econòmia amb una taxa d'atur ja ara insoportable .
La fusió entre municipis esdivindrà una solució d'ùltim recurs, obligada i ja no caldrà fer referendums ni enquestes , quan ja els municipis no revin recursos suficients del mal administrador pare Estat quan ens toquin la butxaca, ahurem d'espavilar-nos buscan sol·lucions extremes d'estalvi. Ja no parlarem d'historia dels pobles,ni qui és millor que l'altre, ni amb qui em faig amic ni em qui no. TOTS AHUREM DE SER SOLIDARIS. TOTS AHUREM DE POSAR EL MILLOR DE NOSALTRES i la viabilitat econòmica prevaldrà devant de qualsevol altre sentimentalisme emocional.Però no a cap preu.
Catalunya indepent. Aquesta és la solució. N'estic convençut. Ara ja savem que ser espanyol és un mal negoci. Aixì ens llueix el pèl en aquests moments.
Salutacions a tots.